ATHENS VOICE: ΚΗΨΥΑΚ – H σημασία της ψυχολογικής στήριξης των ασθενών με καρκίνο

 

ATHENS VOICE: ΚΗΨΥΑΚ: H σημασία της ψυχολογικής στήριξης των ασθενών με καρκίνο

Δημοσίευση 02.02.2022

Το κέντρο παρέχει δωρεάν ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών για τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου – 4 Φεβρουαρίου: Το ΚΗΨΥΑΚ παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους
Το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος συνεχίζει για 20ή χρονιά να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα με καρκίνο. Τα τελευταία δύο χρόνια το ΚΗΨΥΑΚ συνέχισε να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του, σε μία δύσκολη για όλους εξωτερική πραγματικότητα, αλλά με ιδιαίτερες συνέπειες για τους ανθρώπους που νοσούν από καρκίνο και είναι ευάλωτοι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Σύμφωνα με την Ευτυχία Αρτέμη, συστημική ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος: «Οι ασθενείς από την έναρξη της πανδημίας, μας μιλάνε κυρίως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την επαφή τους με τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας της χώρας μας, για το πώς βιώνουν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, και για τις επιπτώσεις της σε σχέση με τη διάγνωση, τη θεραπεία, και τη ζωή τους. Οι ασθενείς με καρκίνο γνωρίζουν καλά τι σημαίνει αποσταθεροποίηση, παραλυτική αμηχανία μπροστά σε μια απειλή και φόβος μπροστά σε κάτι άγνωστο. Παρ’ όλη την αποσταθεροποίηση που προκάλεσε η πανδημία, η οποία και συνεχίζεται, στο ΚΗΨΥΑΚ καταφέραμε να κρατήσουμε σταθερή και ακέραια την σχέση μας με τους ωφελούμενους. Κρατήσαμε σταθερές τις συνεδρίες -διαδικτυακά αλλά πάντα παρόντες/παρούσες- “κρατώντας” ζωντανή την ελπίδα για να προσπαθήσουμε, και την προσδοκία για να ονειρευτούμε. Στο επίκεντρο αυτού του μηχανισμού ενεργοποίησης βρίσκεται η σχέση με τους ασθενείς. Η σύνδεση αυτή μείωσε το αίσθημα της μοναξιάς και την έλλειψη της φυσικής παρουσίας. Το “εμπόδιο” του Covid-19, ισχυροποίησε το κίνητρο και τη δέσμευση για μια ζωή με ποιότητα και νόημα στο εδώ και τώρα, και εν τέλει μας έφερε πιο κοντά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου – 4 Φεβρουαρίου, υπογραμμίζουμε την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο και των οικείων τους, ώστε να μειωθούν οι ψυχικές αποστάσεις και να μη χαθεί η ανθρώπινη επαφή».

Tο ΚΗΨΥΑΚ παρέχει δωρεάν ένα ευρύ φάσμα δωρεάν εξειδικευμένων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών για τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία και κοινωνική υπηρεσία. Παράλληλα, υποστηρίζει εποπτικά και εκπαιδευτικά επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς.

Από την έναρξη της πανδημίας, οι θεραπευτικές συνεδρίες και η υποδοχή νέων ασθενών πραγματοποιούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό εξ’ αποστάσεως μέσω διαδικτυακών μέσων και τηλεφώνου, διατηρώντας έτσι την επαφή με τους ασθενείς, σεβόμενοι παράλληλα τη νέα εξωτερική πραγματικότητα. Η ανταπόκριση των ασθενών, επιβεβαιώνει την αυξημένη ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη και ανθρώπινη επαφή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΗΨΥΑΚ για το 2021 (Ιαν-Δεκ 2021) συνολικά πραγματοποιήθηκαν 7.265 θεραπευτικές πράξεις. Η πλειοψηφία των συνεδριών αφορά σε ασθενείς με καρκίνο σε ποσοστό 63%, ενώ το υπόλοιπο 37% αφορά στην υποστήριξη στο συγγενικό και οικείο περιβάλλον του ασθενή. Το μεγαλύτερο ποσοστό (78%), των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ είναι γυναίκες, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ανδρών που αναζητούν βοήθεια αυξάνεται σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Η διάγνωση που συναντάται πιο συχνά στους ωφελούμενους του ΚΗΨΥΑΚ είναι ο καρκίνος μαστού, σε ποσοστό 35%. Ακολουθεί ο καρκίνος στους πνεύμονες με 13% και οι γυναικολογικοί καρκίνοι με ποσοστό 8%.

Οι υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ παρέχονται δωρεάν σε άτομα άνω των 18 ετών κατόπιν ραντεβού και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.

Info
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δημήτρης Σακελλάρης, Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής
Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και ραντεβού: 2103233401 & 2103233402
Διεύθυνση: Φιλελλήνων 34, Αθήνα (2ος όροφος)
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 – 20.00
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/life/health/744205-kipsyak-h-simasia-tis-psyhologikis-stirixis-ton-asthenon-me-karkino»

Μετάβαση στο περιεχόμενο